niet het moment maar het nagonzen

 

Bestellen? Uitgeverij Palmslag


Dichter Tsead Bruinja: ‘Een hele mooie bundel!’
Friesch Dagblad: ‘Veelbelovend is dit debuut zeker.’
Poëziekrant: ‘Authentiek, kundig, aangenaam.’
NBD Biblion: ‘Zeker een geslaagd debuut!’ 

 

*Hella Kuipers, schrijver en schrijfcoach:
De gedichten van Dien de Boer gaan over stad en landschap, over reizen en thuiskomen, over liefde en taal. Ze zetten alle zintuigen aan het werk en scheppen onvergetelijke beelden in je hoofd. Ontzaglijk mooie gedichten die een groot lezerspubliek verdienen.

* Maarten Elzinga, vertaler van o.a. de Australische dichter Les Murray:
Met voorin het ijzersterke gedicht ‘Twee’ is het een heel ‘integere’ bundel, zonder mooipraterij maar zeer vaardig geschreven en gecomponeerd, met een fijne balans tussen gevoel, vernuft en verstand

*Christiane Kuby, vertaler, Maritinus Nijhoff Vertaalprijs:
Als ik de gedichten van Dien de Boer lees, treed ik binnen in een universum waar taal en schrift niet alleen bij de mens horen. Alles schrijft, zoals de titel van het eerste deel luidt, alles zoekt naar taal – zelfs de ganzen vliegen zoekende letters totdat de V te voorschijn komt. Zoekend is de taal van Dien de Boer, en ze neemt je mee op haar zoektocht op kleine en grote tochten, tijdens het spitten in de tuin, op de Afsluitdijk op de terugweg naar huis, met de kinderen op weg naar school, en naar binnen, naar het dorp van haar jeugd, vader, moeder, kinderpijn. Het juiste woord wordt altijd gevonden in die gedichten, en dan gaat voor de lezer een raam open naar een nieuw beeld, een nieuw inzicht. Zo blijven die gedichten je lang bij.

* Albert Hagenaars, recensent NBD Biblion:
 Dien L. de Boer behoort tot de grote groep dichters die wonderlijke zaken ontdekken of oproepen in juist de eenvoudigste dingen en meest futiele gebeurtenissen. Zij onderscheidt zich met deze eerste bundel van haar credogenoten echter op positieve wijze door: 1) een zuivere en ja zelfs overtuigende verteltrant; 2) een grote aandacht voor beweging en overgang; 3) een bescheiden maar wel effectieve meervoudigheid in nogal wat regels; en niet in het minst door 4) reflecties op het dichtproces. Een passend citaat:
“Krabbels / in de letters die ganzen vliegen / vóór het vinden van een frisse v /
en steeds dunnere u’s en w’s / van wilgentakken ’s winters”.
 Je denkt telkens uitspraken te begrijpen maar wilt toch herlezen om er zeker
van te zijn. Beelden verschuiven in of uit elkaar (zie titel) en vaak krijg je dan de gewaarwording iets te missen. Zulke momenten houden deze gedichten, die dus meer bieden dan aanvankelijk gedacht, levendig. Niet voor niets noteert de dichteres “alles schrijft; leven / kerft zich in de zerken”. Wellicht geen spraakmakend maar zeker een geslaagd debuut!